1ο ΕΘΝΙΚΟ Συνέδριο
“ΑΣΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ”
Αρχαία Ολυμπία
18-20 Οκτωβρίου, 2024
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ
Με την παρούσα πρόσκληση καλείστε να συμμετέχετε στο 1ο Εθνικό Συνέδριο με τίτλο “Αστική Βιωσιμότητα – Ιστορικές Πόλεις”, το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση του OLYMPIA FORUM, του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΥΡΟΥ και του OPEN-AIR CITIES.
Τo Συνέδριο στοχεύει στην παρουσίαση και τη διάδοση ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, σχετικών με τη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών με έμφαση στον πολιτισμό. Βασικό ζητούμενο είναι η παρουσίαση σχετικών ερευνών υπό το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η πρακτική απέδειξε τη σημαντική συμβολή της ιστορίας και του πολιτισμού στην τοπική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός προάγει την κοινωνική συνοχή, ενώ υποστηρίζει και τη σύγχρονη πολιτισμική βιομηχανία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των έργων υποδομής, στην ανάπτυξη του τουρισμού κ.ά.
Όμως, για την επιτυχία οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος απαιτείται η συνολική βιώσιμη ανάπτυξη. Επομένως, οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου οργανώνονται με βάση τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων είναι και βασικοί πυλώνες της Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δηλαδή το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο κάθε ένας από αυτούς τους πυλώνες εμπεριέχει και τις υποκατηγορίες του, οι οποίες με λεπτομέρεια αποτυπώνονται μέσω των θεματικών ενοτήτων των σχετικών με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ένα από τα βασικά ερευνητικά ζητούμενα του υπόψη Εθνικού Συνεδρίου είναι το περιβάλλον και η διαχείρισή του. Διότι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συνολική βιωσιμότητα ενός τόπου, ακόμη και ιστορικού ή παραδοσιακού, χωρίς την εξασφάλιση της πρωταρχικής και αναγκαίας συνθήκης γι’ αυτό, που είναι η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στo συνέδριο συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού, η ηχορύπανση, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η προστασία της φύσης.
Ταυτόχρονα, η βιωσιμότητα των υπό έρευνα περιοχών, επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό και από τη διαχείριση της ενέργειας, καθώς αυτή είναι η βασική υπεύθυνη για την υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση της γης και του νερού. Τόσο η παγκόσμια κοινότητα, όσο και η Ε.Ε., έχουν προσανατολιστεί σε μία προσπάθεια ανάπτυξης του τομέα της παραγωγής ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε οι πόλεις και οι περιφέρειες να καταστούν βιώσιμες και αυτόνομες, όπως σε όλους τους άλλους τομείς (οικονομία, κοινωνία, πολιτισμό κ.ά.) και στον ενεργειακό. Εκτός, λοιπόν, από τα θέματα του περιβάλλοντος, της προσπάθειας για ομαλό εφοδιασμό και εξοικονόμηση ενέργειας, το ενδιαφέρον του παρόντος συνεδρίου στρέφεται και σε ερευνητικές εργασίες σχετικές με την εξασφάλιση και αύξηση της παραγόμενης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και σε ιστορικές/παραδοσικές περιοχές.
Η βιωσιμότητα μιας πόλης και μιας περιφέρειας, ακόμη και παραδοσιακής, καθορίζεται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό και από τα κοινωνικά δεδομένα, από την ανθρώπινη αλυσίδα, τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και την οικονομική τους κατάσταση. Επίσης, η κοινωνικο-οικονομική συνοχή οδηγεί στην άρση των κοινωνικών διακρίσεων, της εγκληματικότητας και της ανεργίας, επηρεάζει ταυτόχρονα τον χωροταξικό διαχωρισμό που προκύπτει από τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές που αντανακλάται στο χώρο. Η ενίσχυση και των τριών τομέων παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) και η εξασφάλιση του εργασιακού αγαθού, που εκ των πραγμάτων αποτελεί βασική συνιστώσα της αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας παραδοσιακών περιφερειακών περιοχών και πόλεων που αντιμετωπίζουν την παρακμή. Τα υπόψη θέματα, εντάσσονται στα ενδιαφέροντα του παρόντος Συνεδρίου και θα συμπεριληφθούν στο τελικό πρόγραμμα.
Το Συνέδριο δίνει έμφαση στον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί και τον τέταρτο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται θεματικές σχετικές με τις υλικές και άυλες μορφές του πολιτισμού ενός τόπου, όπως των μνημείων, των παραδοσιακών συνόλων, των εθίμων, των παραδόσεων κ.ά. Σημασία δίνεται σε έρευνες που στοχεύουν στην προσπάθεια για ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων του πολιτισμού, αλλά και στις αναπλαστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Τα προγράμματα ανάπλασης περιλαμβάνουν και άλλους στόχους εκτός από τη συντήρηση και διατήρηση των μνημείων ενός τόπου, όπως την ανάμειξη των χρήσεων γης και την επαναχρησιμοποίηση χώρων που κατά το παρελθόν αποτελούσαν ζωντανά και χρηστικά σημεία του. Όλες οι παραπάνω δράσεις συμβάλουν στην ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών και συμπεριλαμβάνονται στις θεματικές ενότητες του παρόντος Συνεδρίου.
Το 1ο Εθνικό Συνέδριο με τίτλο “Αστική Βιωσιμότητα – Ιστορικές Πόλεις” θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, 18-20 Οκτωβρίου του 2024. Όλες οι εργασίες που θα παρουσιαστούν, θα συμπεριληφθούν στον Τόμο Περιλήψεων του Συνεδρίου και θα δημοσιευτούν στο Επιστημονικό Περιοδικό “Βιώσιμη Ανάπτυξη – Περιβάλλον, Πολιτισμός, Οικονομία, Κοινωνία” (www.sdct-journal.gr) (ISSN: 2241-4002), ή εναλλακτικά για όσους επιθυμούν, μεταφρασμένες στην αγγλική γλώσσα στο διεθνές περιοδικό Sustainable Development, Culture, Traditions Journal (www.sdct-journal.com) (ISSN: 2241-4010).
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
– Γενικά θέματα και θεωρία αστικής και τοπικής ανάπτυξης, ιστορίας και πολιτισμού.
– Βιώσιμες ιστορικές/παραδοσιακές πόλεις και περιφέρειες.
– Η συμβολή του περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη ιστορικών/παραδοσιακών πόλεων και τόπων (φυσικό περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων και νερού, αποχετευτικά συστήματα κ.ά.).
– Προστασία του κλίματος σε αστικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
– Χρήση και πηγές ενέργειας σε ιστορικές/παραδοσιακές πόλεις και περιφέρειες και βιώσιμη ανάπτυξη (στον κτιριακό και οικιακό τομέα, θέρμανση και ψύξη, εξοικονόμηση ενέργειας, στις μετακινήσεις και μεταφορές).
– Η συμβολή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη ιστορικών/παραδοσιακών πόλεων και τόπων.
– Τομείς παραγωγής και ανάπτυξη (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
– Επιχειρηματικότητα σε αστικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
– Καινοτομία και βιώσιμη αστική και περιφερειακή ανάπτυξη.
– Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή στις πόλεις και τις περιφέρειες.
– Η συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών.
– Υλικός και άϋλος πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη (ιστορικές πόλεις, μνημεία, ήθη, έθιμα κ.ά.).
– Έργα και συστήματα υποδομής στις ιστορικές/παραδοσιακές πόλεις και τις περιφέρειες και βιώσιμη ανάπτυξη.
– Η συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης στη βιώσιμη ανάπτυξη ιστορικών/παραδοσιακών πόλεων και περιφερειών.
– Νέες τεχνολογίες στις ιστορικές/παραδοσιακές πόλεις και τις περιφέρειες και ανάπτυξη.
– Η συμβολή της εκπαίδευσης στη βιώσιμη ανάπτυξη ιστορικών/παραδοσιακών πόλεων και περιφερειών (υποδομές και συστήματα εκπαίδευσης).
– Η συμβολή των κοινωνικών θεμάτων στη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών (κοινωνικές υποδομές, φτώχεια, υγεία, κοινωνική ανισότητα, ισότητα των φίλων, ανεργία).
– Η συμβολή της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των θεσμών στη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών.
– Η συμβολή της συνεργασίας στη βιώσιμη ανάπτυξη πόλεων και περιφερειών.